Tuesday, 12 November 2019

WRAP CHICKEN RENDANG ala HOT & ROLL

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalammualaikum w.b.t.


Di PPUM ada satu kiosk Hot & Roll. Punca ketandusan wang gaji juga ni. Total sebulan boleh pergi kat sini saja dalam RM70 ke RM80. Bukan la kata sedap sangat-sangat tapi menu dia simple yang macam gini memang layan habis. Asal balik kerja lalu depan dia.. 
Ya Tuhan.. mengundang betul..

Menu yang selalu Oked dan Cik Bunga order adalah

  • Paratha Chicken & Cheese RM4.80 - Paratha + chicken slice + Cheese
  • Paratha Double Cheese Onion RM4.80 - Paratha + cheese + bawang
  • Caphati Chicken Rendang RM4.50 - Caphati + Rendang ayam hancur
Kami layan makan dalam kereta sementara menghadap jammed namatey hari-hari. Sambil dok mengunyah sambil dok bebel kat Cik Bunga.. alaaaaah kacang je nak buat ni.. senang je..

Memang mudah pun sebenarnya nak buat dan bahan-bahan pun jenis senang nak cari..kita yang buat dia kan? Oked dah pernah buat double cheese tu memang senang tak hengat pun, tapi tak pulak simpan gambar. Maybe lain kali kita kasi up ya. 

So, untuk kali ini Oked kongsi cara Oked buat chicken rendang. Masa pergi HERO, capathi habis stok maka Oked ganti dengan paratha je. Beza dari segi tekstur wrap jelah.. 


RENDANG AYAM CINCANG

Cara masak rendang ni sama macam rendang biasa yang kita buat. Ikut resepi masing-masing. Cuma lauk dia kita guna ayam cincang. Kalau nak buat daging pun buleh ja..Takda masalah. Oked pakai brand Ramly. Oked guna 2 keping terus. Masa ini adalah percubaan, jadi Oked letak juga kerisik macam kita masak rendang biasa tu kan? Bila dah siap keringkan macam tak kena pulak tekstur dia jadi kasar dan agak crispy. Terpulang pada selera masing-masing ya. Untuk Oked next time kalau buat lagi memang Oked takkan masukkan kerisik. Kalau rendang perak depa letak daun limau purut. Jadi untuk ini, Oked masukkan hirisan kaun kunyit dan juga daun limau purut dalam 3 helai. Baunya... ampun sedap! hahaha


DAH KERING

Ini pun terpulang pada masing-masing. Tak mau tunggu kering pun buleh jah nak terus balut.. tapi nanti kuah dia meleleh-leleh la pulak. Payah nak makan. Garam dan gula Oked perasakan masa dah kering macam ni. Kalau letak awal-awal tadi, takut bila dah kering macam ni overdose pulak manis dan masin dia.


WRAP

Wrap ni terpulang nak guna paratha ke, chapati ke, wrap jenama mission tu ke. Mana-mana pun buleh. Kalau takde stok atau emergency boleh jugak kita buat lempeng tepung biasa tu. buat nipis-nipis macam kulit kuih ketayap tu ha.. Lagi kejap perut nanti kan.. hehehee



Ada cara nak masak dia ni. Pastikan kepingan ni beku masa kita nak letak atas hot plate. Kalau defross, kepingan doh ni akan melekat dekat plastik jadi nanti akan koyak atau terlipat. Doh ni sangat lembik bila dah nyah-beku. Kalau nak selamat, keluarkan 1-1 lapisan dari tempat beku terus ke hot plate.



Grill ikut selera masing-masing ya. Jangan garing sangat nanti patah masa nak gulung. Cara Oked, untuk sebelah dalam biar lembut-lembut ja, sebelah luar tu garingkan sikit. 


Letak rendang kita ke tepi sikit, kalau letak tengah nanti tak cukup ruang nak gulung dan isi akan terkeluar. Masa ni kalau nak topping sos ke.. cheese ke, cheesy sos terpulang. Kot-kot nak bubuh timun. tomato, salad etc pun boleh... Oked? bogel je macam gini. 


Gulung molek dan dah boleh ngap! 2 ni untuk Oked.. hahahaha



Loved,

OkED!

19 comments:

  1. Sedap pulak tengok resepi oked . Boleh try nie , kalau buat sendiri confirm boleh makan lebih dari satu dan save cost .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau takde rendang, letak cheddar cheese kat tengah-tengah dia dan lipat segi 3 pun dah sedap. Kena buat panas-panas supaya cheese tu cair lekat kat wrap..

      Delete
  2. sedap, boh sayur2 dah jadi ala2 wrap untuk diet gitu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mai kat saya boleh 2, 3 gulung.. lebur juga diet ha.. heheh

      Delete
  3. aah yek..buat camni utk bekal anak2 pun ok kan.
    napa lambat kasi idea? hahaha

    ReplyDelete
  4. macam sedap je ni. nnt blh mencuba ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap dan yang penting senang. Buat inti banyak-banyak, bila-bila rasa nak makan boleh buat je. 2 minit siap!

      Delete
    2. inti tu boleh bekukan.. nak pakai defrost kan then buat lagi. ok.. nnt buat. tq dear.

      Delete
  5. nyummmmmmmmmm sedap nya. meleleh ayaq liur. hahaha

    ReplyDelete
  6. Cantik kejadian grillnya tu masak sekata

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang masuk dalam gambar harus kena pilih yang cantik.. hehehee

      Delete
  7. Macam sedap pula makan rendang bungkus paratha tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau kat Hot & Roll memang sedap.. saya punya pun sedap juga.. hahaha boleh la takat makan sendiri...

      Delete
  8. Sedapnya! Tak tau ada menu gini. Asik2 mkn paratha tu cicah kuah kari atau sardin. 😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau nak cepat takyah balut pun tak apa.. boleh juga cicah macam biasa...Cuma kalau balut begini cepat sikit kenyangnya..

      Delete