Assalammualaikum w.b.t.
Semalam ada beli roti golok kirim dengan teman pejabat lama. Roti import khas dengan bas dari kelantan. Selalu dengar orang cerita je keenakan roti golok ni..
Beli dengan Kak Ida Bilik Jahit.
1 pcs RM3.50
3 pcs RM10.00
SEDAP GEBU DAN PUAS HATI MAKAN
Rasa macam bun manis biasa kita beli tu..
Pagi ni terjaga awal. Bangun la godek apa ada dalam peti ais. Kelmarin ada beli sayur di Giant. 3 Bundle RM5. Letak lama-lama dalam peti ais tu, habis rosak nanti. So sempat la tung tang kejap kat dapur sementara nak tunggu masuk waktu Subuh. Tumis bodo je... bawang merah, bawang putih, udang kering, fishcake dan letak secubit szechuan peppercorn. Secubit je tau.
SZECHUAN PEPPERCORN
TAHAP KEPEDASAN : 3.5/5
AROMA : Tak sama langsung dengan lada hitam. Dia ni antara bau cengkih dan bunga lawang gitu. Oked suka aroma dia bila masuk dalam kuah. Lepas tu kan nak cerita ni, pedas lada hitam kan ada pedih-pedih di lidah bila kita kunyah, dia ni pedas lebih sikit lagi. Yih, susah juga nak discribe rasa dia tu macam mana but Oked suka!
Tak sabar nak tunggu anak pokok dia sampai! hehehehe jangan tak tahu Oked dah order anak pokok dia tau!
Sambil menumis, dok perisi biji Peria katak. Dapat free masa beli daging dekat Kedai BOSSku. Ada masa nanti kita semai ya.
TEnkiu BOSS!
CILI SAMBAL KELANTAN
Masa beli sarapan tadi, tapau sambal yang sedap ni. Buat pelengkap untuk lunch. Tengahari turun bawah, beli nasi putih. Kebetulan Kak Aishah bawa pulak ikan selayang goreng, huh memang kena sangatlah ni. Gabungan tumis air, ikan goreng dan sambal ni memang walahhhhh hei sedap!
Siapa ada resepi cili sambal kelantan ni boleh kongsi? Versi kelantan memang tak letak belacan kan?
________________________________________________________________________________
Haih! ni awat pulak gambaq jadi panjang lagu nih.. halah halah serabut betul bila tukaq henpon. Semua benda nak kena belajar.. malang betul jadi orang hampir buta teknologi macam Oked ni.. hahahahaha
YA AMPUN!
LovE,
OKED!
cantik roti golok tu colorful.... tak pernah lagi rasanya beli szechuan peppercorn tuh, mcm menarik je... oked ni mesti peminat pedas kan
ReplyDeleteKan, ada 2 versi, warna dan plain tapi rasa sama je. Herba china ni kak dana.. Oked suka pedas..
DeleteColorful betul rotinya amboii! jauh betul roti tu datang.
ReplyDeleteApakah szechuan peppercorn itu hahaha
kan, akhirnya dapat juga rasa roti golok. Peppercorn sejenis herba dari china.
Deletemmg sedap roti golok..
ReplyDeletedh try skali rs nk lg.. hihi
hahaha.. tread mark dia la tu..
DeleteCantik pula tengok roti golok tu..
ReplyDeletekan.. menggoda
DeleteOP sama macam kak ana bila masak jumpa benih duk perisi nak semai hehe :) jauhnya datang roti tu ye :)
ReplyDeletehahah geng hang kebun juga..
DeleteTak pernah tengok roti golok tu. macam teringin nak rasa.
ReplyDeletetak ada sambal macam tak syok makan gitu
Ramai juga seller yang jual roti golok ni, cuma tak pasti yang ori ke tidak je.
Deleteohh belum jumpa lagi kat area rumah ni.tapi kalau jumpa kena terus beli. hihi
Deletefirst time dengar dan tengok SZECHUAN PEPPERCORN . Masak apa sesuai guna benda nie .? pasaraya ada jual ke mungkin saya terlepas pandang .
ReplyDeleteSaya terjebak sebab dok tengok Liziqi TV tu.. Biasanya masakan china guna herba ni untuk soup atau stew, tumis sayur etc.. dalam porridge pun sedap sebagai pengganti lada hitam. Biasa ada jual di kedai sensei ( kedai ubat cina ). Cuma panggilan berbeza bagi sesetengah orang.
DeleteRajin orkid mengorder anak pokok.. Ummi pn sibuk menanam.hehhehe
ReplyDeleteSetiap kali lepas beli sebut juga.. Tobat xmau beli.. Tapi Ya Allah.. Tamak mata bila dok lalu kat wall..
Deletetak pernah makan roti golok, tp biasa dgr.
ReplyDeletetak pernah makan SZECHUAN PEPPERCORN, dan tak pernah dgr. Hahaha
takpelah gambar panjang pun Oked, janji elok dan sampai maksud cerita. :)
Hahha.. Sakit mata kita lihat
Deletewah colourful roti tu, pernah tgk tapi tak pernah rasa lagi. szechuan peppercorn pun tak pernah tgk and rasa lagi
ReplyDeleteKalau peminat masakan herba.. Mesti suka aroma begini
DeleteBW kat sini salam kenal dr saya done follow from www.lizaizara.com
ReplyDeleteSalam kenal.. Terima kasih datang mengunjung..
Deletecolorful roti golok yg ni ye..biasa tgk org share yg color original je
ReplyDeleteYa 1st time juga tengok yang berwarna macam ni
DeleteWaa Kak Feni ni nama orang kelantan tapi tak pernah tau pun pasal roti golok. haha
ReplyDeleteAlamak.. Itulah namanya KL segala macam makanan negeri ada.. Perantau macam saya untung, dapat rasa semua..
DeleteSambal kelantan tu just blend cili padi bersama cuka garam dan gula ja..
ReplyDeleteOh begitu.. Ok terima kasih kak kamsiah..
Delete1st time dengar pasal roti golok ni...ingat roti kering keras macam golok.
ReplyDeleteSedap kak mala.. Lembut cuma tak la gebu macam roti kedai mahal-mahal tu
Deletewahh rajin nya amsak bawak bekal
ReplyDeleteAda masa juga rajin memang bekal.. Tapi lain waktunya banyak yg malas je.. Haha
DeleteEh..eh..colourful plak roti tu ye..SA x pernah rasa lagi..bestnya nak semai peria...
ReplyDeleteAnk peria dah ready untuk dialih..
DeleteCili schezuan tu memang pedas menyengat. Tapi sedap
ReplyDeleteIya.. Saya suka, tapi bubuh pun sikit je
Delete