Tuesday, 26 November 2019

ROTI GOLOK DAN SZECHUAN PEPPERCORN

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalammualaikum w.b.t.




Semalam ada beli roti golok kirim dengan teman pejabat lama. Roti import khas dengan bas dari kelantan. Selalu dengar orang cerita je keenakan roti golok ni..


Beli dengan Kak Ida Bilik Jahit.

1 pcs RM3.50
3 pcs RM10.00



SEDAP GEBU DAN PUAS HATI MAKAN
Rasa macam bun manis biasa kita beli tu..


Pagi ni terjaga awal. Bangun la godek apa ada dalam peti ais. Kelmarin ada beli sayur di Giant. 3 Bundle RM5. Letak lama-lama dalam peti ais tu, habis rosak nanti. So sempat la tung tang kejap kat dapur sementara nak tunggu masuk waktu Subuh. Tumis bodo je... bawang merah, bawang putih, udang kering, fishcake dan letak secubit szechuan peppercorn. Secubit je tau.



SZECHUAN PEPPERCORN 

TAHAP KEPEDASAN : 3.5/5

AROMA : Tak sama langsung dengan lada hitam. Dia ni antara bau cengkih dan bunga lawang gitu. Oked suka aroma dia bila masuk dalam kuah. Lepas tu kan nak cerita ni, pedas lada hitam kan ada pedih-pedih di lidah bila kita kunyah, dia ni pedas lebih sikit lagi. Yih, susah juga nak discribe rasa dia tu macam mana but Oked suka!

Tak sabar nak tunggu anak pokok dia sampai! hehehehe jangan tak tahu Oked dah order anak pokok dia tau! 



Sambil menumis, dok perisi biji Peria katak. Dapat free masa beli daging dekat Kedai BOSSku. Ada masa nanti kita semai ya. 

TEnkiu BOSS!



CILI SAMBAL KELANTAN

Masa beli sarapan tadi, tapau sambal yang sedap ni. Buat pelengkap untuk lunch. Tengahari turun bawah, beli nasi putih. Kebetulan Kak Aishah bawa pulak ikan selayang goreng, huh memang kena sangatlah ni. Gabungan tumis air, ikan goreng dan sambal ni memang walahhhhh hei sedap!

Siapa ada resepi cili sambal kelantan ni boleh kongsi? Versi kelantan memang tak letak belacan kan?



________________________________________________________________________________

Haih! ni awat pulak gambaq jadi panjang lagu nih.. halah halah serabut betul bila tukaq henpon. Semua benda nak kena belajar.. malang betul jadi orang hampir buta teknologi macam Oked ni.. hahahahaha 

YA AMPUN!



LovE, 


OKED!

37 comments:

  1. cantik roti golok tu colorful.... tak pernah lagi rasanya beli szechuan peppercorn tuh, mcm menarik je... oked ni mesti peminat pedas kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan, ada 2 versi, warna dan plain tapi rasa sama je. Herba china ni kak dana.. Oked suka pedas..

      Delete
  2. Colorful betul rotinya amboii! jauh betul roti tu datang.
    Apakah szechuan peppercorn itu hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan, akhirnya dapat juga rasa roti golok. Peppercorn sejenis herba dari china.

      Delete
  3. mmg sedap roti golok..
    dh try skali rs nk lg.. hihi

    ReplyDelete
  4. Cantik pula tengok roti golok tu..

    ReplyDelete
  5. OP sama macam kak ana bila masak jumpa benih duk perisi nak semai hehe :) jauhnya datang roti tu ye :)

    ReplyDelete
  6. Tak pernah tengok roti golok tu. macam teringin nak rasa.
    tak ada sambal macam tak syok makan gitu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramai juga seller yang jual roti golok ni, cuma tak pasti yang ori ke tidak je.

      Delete
    2. ohh belum jumpa lagi kat area rumah ni.tapi kalau jumpa kena terus beli. hihi

      Delete
  7. first time dengar dan tengok SZECHUAN PEPPERCORN . Masak apa sesuai guna benda nie .? pasaraya ada jual ke mungkin saya terlepas pandang .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya terjebak sebab dok tengok Liziqi TV tu.. Biasanya masakan china guna herba ni untuk soup atau stew, tumis sayur etc.. dalam porridge pun sedap sebagai pengganti lada hitam. Biasa ada jual di kedai sensei ( kedai ubat cina ). Cuma panggilan berbeza bagi sesetengah orang.

      Delete
  8. Rajin orkid mengorder anak pokok.. Ummi pn sibuk menanam.hehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setiap kali lepas beli sebut juga.. Tobat xmau beli.. Tapi Ya Allah.. Tamak mata bila dok lalu kat wall..

      Delete
  9. tak pernah makan roti golok, tp biasa dgr.

    tak pernah makan SZECHUAN PEPPERCORN, dan tak pernah dgr. Hahaha

    takpelah gambar panjang pun Oked, janji elok dan sampai maksud cerita. :)

    ReplyDelete
  10. wah colourful roti tu, pernah tgk tapi tak pernah rasa lagi. szechuan peppercorn pun tak pernah tgk and rasa lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau peminat masakan herba.. Mesti suka aroma begini

      Delete
  11. BW kat sini salam kenal dr saya done follow from www.lizaizara.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal.. Terima kasih datang mengunjung..

      Delete
  12. colorful roti golok yg ni ye..biasa tgk org share yg color original je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya 1st time juga tengok yang berwarna macam ni

      Delete
  13. Waa Kak Feni ni nama orang kelantan tapi tak pernah tau pun pasal roti golok. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak.. Itulah namanya KL segala macam makanan negeri ada.. Perantau macam saya untung, dapat rasa semua..

      Delete
  14. Sambal kelantan tu just blend cili padi bersama cuka garam dan gula ja..

    ReplyDelete
  15. 1st time dengar pasal roti golok ni...ingat roti kering keras macam golok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap kak mala.. Lembut cuma tak la gebu macam roti kedai mahal-mahal tu

      Delete
  16. wahh rajin nya amsak bawak bekal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada masa juga rajin memang bekal.. Tapi lain waktunya banyak yg malas je.. Haha

      Delete
  17. Eh..eh..colourful plak roti tu ye..SA x pernah rasa lagi..bestnya nak semai peria...

    ReplyDelete
  18. Cili schezuan tu memang pedas menyengat. Tapi sedap

    ReplyDelete