Friday, 27 April 2018

KEREPEK PISANG TOMAN BERSAMA BAWANG PUTIH

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalammualaikum w.b.t


Resepi ni Oked dapat dari Group MAHN.

Kita share dekat sini juga ya.








½ labu bawang putih dihiris
[ jangan tebal atau nipis sangat ya].

Sediakan juga sedikit bancuhan air garam. Sukatan yang Oked buat  5 sudu besar + setengah cawan air panas. Larutkan.















Tentulah watak utamanya.

PISANG MUDA!

Boleh guna pisang apa-apa yang sesuai untuk dibuat kerepek. Contohnya pisang tanduk, pisang abu etc....





Panaskan minyak dalam kuali. Bila minyak dah panas masukkan secawan margerin. Biar margerin cair sepenuhnya.

Sagat pisang muda  terus ke dalam kuali. Jangan risau tak percik pun minyak ke tangan. Rendahkan saja masa sagat tu.

Tapi mesti extra careful ya.. takut tercelup tangan pulak!


Bila dah penuh kuali masukkan 1 sudu air garam. Agak-agak tau, jangan terlajak masin. Pandai-pandai la adjust yer.

Pastikan gaul selalu supaya masak sekata.
Bila hirisan dah agak keras, masukkan sedikit hirisan bawang putih ke dalam kuali. Orchid masukkan dalam 5 hiris sahaja. Jangan banyak sangat. Nanti kerepek jadi pedar. Awas!

Tujuan masukkan bila dah keras supaya bawang putih tu tidak hangit dan garing elok masa angkat sekali nanti.

Bila kerepek dah rangup sepenuhnya. Boleh la angkat semua sekali dan tos minyak.


Sejukkan sebentar dan ubah ke dalam balang.

Dah siap kerepek kita.

Its so tasty!!

Cubalah!












Love, 
Oked!

No comments:

Post a Comment