Friday, 9 November 2018

LENGAT PISANG

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalammualaikum w.b.t


Ingat tak pisang raja udang yang dapat dari Kak D kebun bahagia hari tu. Puas makan mentah. Kita buat lengat pisang. Percubaan pertama jugak ni. Tiba-tiba saja posting lengat pisang ni lalu di wall FB dari Group Masak Apa Hari Ni.. Ting!

Meh kita tengok cara buat. Mudah saja..


PISANG EMAS / PISANG BERANGAN /RAJA UDANG / TOMAN /NANGKA

Potong 2 pisang secara memanjang dan susun ke dalam loyang macam ni

* 1 1/2 cawan santan
* 1 sb Tepung Beras
* 2 sb Tepung Gandum
*1/2 sb Gula
* Secubit garam 

OKed guna santan kotak Brand KARA. Bancuh santan dengan tepung, gula dan  garam untuk naikkan rasa lemak santan. Kemudian tuang ke dalam loyang bagi paras sama dengan pisang tadi.

JANGAN PANDANG PADA RUPA
Kukus dengan api sederhana selama 25 minit. Sedap makan panas atau sejuk. 
Hasil selepas kukus tu tak cantik sebab terlebih kukus dan guna api kuat. Namun, rasa tak kalah tau.. memang mercik!

LOve, 

OKed!



No comments:

Post a Comment