Thursday 29 October 2020

MUSHROOM 🍄 SOUP WITH CHICKEN HAM

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalammualaikum w.b.t.

Ni resepi campak-campak sebab nak kosongkan stok yang dah lama dalam peti beku.


Meh tengok gambar



CHicken ham ni sebenarnya lama dah dok dalam peti. Selalu kalau buat tak boh pun. Maka, kita potong dadu kecik. Letak minyak sikit, masak bagi garing. Asing kan ke bekas lain. 



Cincang bawang putih, dadu kecik bawang holand dan cendawan putih. Tumis dengan minyak atau butter. Ikut selera masing-masing.


Disebabkan garlic butter ni ada kat rumah so, Oked tumis terus pakai butter ni. Jadi skip la bawang putih cincang kat atas tu.. Wangiiii satu rumah. 

Si Kacak dah jerit " errrrrmmmmm, sedapnye bau, mami masak ape?



Boleh masukkan chicken ham kita tadi lepas tumisan dah layu. Siapa yang suka chicken ham ni crunchy, masukkan last sekali masa dah tutup api. Oked leboh kan je dalam ni sebab tak sengaja termasuk awal... kah kah kah...



Oked suka guna kaedah ini ( lupa la apa nama kaedah ni tah ) . Goreng tepung kentang/gandum dengan butter dulu untuk aroma yang lebih ummmp ( sebagai pemekat kuah) . Maksudnya, terus masukkan tepung ke dalam tumisan ( tanpa bancuh air) dan biarkan tepung sedikit brown dan berderai. Baru masukkan air dan susu kotak. Kebiasaannya Oked guna tepung kentang atau gandum untuk pekatkan kuah. Tak suka guna tepung jagung sebab tepung jagung akan menyebabkan sup ada aroma jagung. Tapi kalau terdesak, 2 tepung ni habis, Oked belasah je tepung jagung pun.




Lepas masukkan air dan susu, kena la kacau sebati dan pastikan tepung tidak berketul jadi kecodok (cekodok) ye.. kena rajin la tenyeh-tenyeh tepung yang bergumpal tu.. hehehehe leceh la sikit. Kalau tak bubuh cendawan tadi, Oked masuk je semua ni dalam blander, kemudian masak semula dalam periuk. Senang kerja kita. Patutnya tumis asing la tadi kan cendawan tu macam chicken ham kan? heshhhh.. jadi kerja pulak ha.. 




Ha, watak penting ni kena ada. Oked memang akan bubuh lebih kiub ni sebab Oked memang tak letak garam dah dalam soup. Kemasinan bergantung 100%  daripada kiub pati ayam ni.



Tadaaaaaa.. dah siap. Dah boleh hirup dan cicah roti!



Luv, 

OkeD!


4 comments:

  1. Campak campak pun sedap. Mudahnya buat mushroom soup. Kita selalu beli dah siap je.

    psstt...Lama tak datang sini. Hai kak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul, buat dia senang je.. boleh ejas ikut rasa yang kita suka.

      Delete
  2. sos bechamel tak silap namanya yang guna tepung tu, sebab dana pun biasa buat jugak...

    mesti sedap betul rasa sup cendawan tuh

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah.. boleh la buat semua happy tummy

    ReplyDelete