Sunday, 21 October 2018

RENDANG DAGING PUDING BELACAN

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalammualaikum w.b.t


Masa beli dulu keding dan kedekut pucuk. Tak tahu berapa kali dah ubah dia ni. Kejap kat laman depan kejap kang laman belakang. Lepas tu depan. End up letak balik kat belakang. Tuan merajuk dah malas nak peduli kat dia. Dalam 2 bulan ni, eh naik elok pulak pucuk dan daun. Belalang pun tak kacau. Berkilat-kilat daun. 

Close up Daun yang santik ni

Pertama kali cuba buat rendang campur puding belacan ni. Daun puding tu tak pengaruh apa-apa rasa dalam rendang pun. Tapi nikmat tu waktu kita kunyah daun puding tu, macam kenyal-kenyal sikit. So far ok saja dengan tekak Oked. Bapak pun cakap sedap rendang ni tapi dia tak jamah pun daun puding tu.. PELIK katanya.. hahahaha


Semaian baru ni kena kacau dengan bena putih. Geram betul Oked! Lepas tu oked letak sisa kulit bawang merah dan bawang putih dekat perdu.. lepas 3 hari clear terus.. bena gone dan baru yakin nak buat masak.. heeeee

Kalau buat sup, memang oked akan masukkan sebatang sebatang daun sup ni. Kalau di potong-potong macam selalu orang buat tu, alamat kena bebel la dengan bapak. Anti betul dia kalau tergigit daun sup.. hahahahah.. dia lagi pelik kan?

LOve,
Oked

No comments:

Post a Comment