Thursday 8 November 2018

TERUNG, TERUNG DAN TERUNG

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalammualaikum w.b.t

Masa muda remaja memang tak suka makan sayur. Selagi boleh kais memang akan kais ke tepi. Dalam nasi goreng apatah lagi. Mula belajar makan sayur dengan ulam-ulam ni tahun 2008. Kena bahan dengan sorang kawan ni. Dia offer bendi celur cicah sambal belacan. Oked menolak dengan mencebik. Masa tu kami makan di warung kaki lima area Sri Petaling. Nah, sekarang bendi tulah menjadi pojaan hati

Kisah terung pulak, teman pejabat masa tu yang ajar. Dia jugalah yang ajar Oked makan ikan keli. Seumur hidup kami adik-adik memang tak makan ikan darat, sebabnya Abah memang tak makan ikan darat. Maka emak memang tak masak lah ikan darat. Berapa banyak darat weh!

Masa mula-mula cuba makan terung tu, Ya Allah, nikmatnya rasa dia. Pengalaman pertama cuba dengan sambal terung. Terung  ungu panjang. Ada sari manis dalam terung. Terus jatuh cinta. Lepas tu, boleh kata selang sehari sanggup pi beli kat makcik tu. Makcik buka gerai nun hujung sana sempadan antara UM dengan PPUM. fuh pecah peluh! Terima kasih makcik bagi penagalaman indah dengan terung.. hahaha.. haaaa makcik ni jugak la punca Oked pandai makan sayur cekur.

Semua terung kat bawah ni asalnya campak-campak dalam pasu sebab nak habiskan stok benih dalam simpanan. Saja uji cambah,  Bernas rupanya benih-benih ni walau dah bertahun dok simpan. 



Terung mini thai. 

Bunga terung apa tak pasti sebab tak jadi buah

TERUNG DAUN

Jenis ini orang makan daun saja. Dengar cerita buat tumis dan sebagainya. Buahnya orang tak makan sebab tak sedap ya mat! Oked semai 5 yang jadi sepokok ja. Itu pun nak hidup tak hidup saja gaya dia.

Close up sikit bunga

Ada 3 kuntum


Ini pun tak tahu apa jenis. Rajin berbunga tapi tak lekat buah. Yang jadi sebijk tu je. Itupun macam rosak je ha

Tunggu punya tunggu jadi lagi sebijik. Nah, sekarang sudah clear ada jenis terung.
TERUNG ULAM PURPLE!


LOve, 

OKed!

No comments:

Post a Comment